W Krakowie nie brakuje punktów gastronomicznych serwujących naprawdę dobre jedzenie. Jak w każdym mieście należy jednak zachować czujność – szczególnie przy obiektach odwiedzanych przez turystów można trafić na nieuczciwych restauratorów. Spokojna głowa, z poniższych lokali nie wyjdziecie spłukani, za to najedzeni i usatysfakcjonowani. Lepiej być nie może!

Sprawdź też: Chodźmy razem na obiad! Warszawa

Big Mango

Klienci doceniają ten lokal za profesjonalizm i autentyczne, tajskie smaki. Załoga Big Mango to perfekcjoniści, dbający o każdy szczegół. Korzystają wyłącznie z dobrej jakości, świeżych składników i przypraw charakterystycznych dla Tajlandii. Spróbujcie jednego z ich pad thai`i lub curry, by przenieść się na chwilę na tłoczne ulice Bangkoku. A ich spring rolls`y z domowym sosem słodko-kwaśnym? Te znane z tanich budek do pięt im nie dorastają!

Ul. Bronowicka 23

 

Taj Kraków

Świetny, kameralny, prawie, że domowy klimat to jeden z ich największych atutów. Od poniedziałku do piątku zjecie u nich lunch (zupa + danie główne) za 19zł, do wyboru w wersji klasycznej lub wegańskiej. Karta podzielona jest na kilka części, najbardziej polecamy zatrzymać się przy pierwszej z nich. Nazywa się „kuchnia uliczna”, a znajdziecie w niej takie rarytasy jak szpinak wodny z wodna, siekana wieprzowina z chilli i bazylią czy rolls`y na surowo z krewetkami i warzywami. Pycha!

Ul. Miodowa 19

 

Yam Yam Thai To Go

Na pierwszy rzut oka knajpa może nie wyglądać zachęcająco – plastikowe krzesła i reklamowe parasole to kwintesencja popularnej, taniej kuchni azjatyckiej. Na miejscy nie znajdziecie jednak kurczaka w cieście kokosowym, a cztery rodzaje curry, świetne dania z wok`a i rewelacyjne zupy. Nie spodziewajmy się tu pięknej zastawy, czy fachowej obsługi kelnerskiej – to w końcu miejsce specjalizujące się w dostawie. Ceny bardzo niskie, a jakość na naprawdę dobrym poziomie.

Ul. Ks. Ferdynanda Machaya 1

 

Samui

Jedna z pierwszych tajskich restauracji w kraju. Doświadczeni kucharze pochodzą z Tajlandii, co działa na duży plus podawanych potraw. Szczególnie warto zajrzeć do nich na dania z owoców morza, takie jak smażony ryż z krewetkami i kurczakiem podawany w ananasie czy homar nadziewany pastą chilli. Bardzo smaczne mają również przystawki i desery – tajski pudding z tapioką, mleczkiem kokosowym i kawałkami ananasa to obowiązkowe zwieńczenie posiłku!

Ul. Wiślana 10

 

Frozen Rolls

Na obiad raczej nie polecamy, ale na deser – jak najbardziej. Ta oryginalna przekąska trafiła do Polski kilka lat temu, wytwarza się ją ze śmietanki i wszelakiej maści dodatków na oczach klientów. W Krakowie najlepiej z lodami tajskimi radzą sobie właśnie Frozen Rolls. W swojej ofercie mają mleka roślinne, tak więc osoby na diecie wegańskiej również znajdą coś dla siebie. Wśród dodatków znajdziecie świeże owoce, zioła, orzechy, ciastka, żelki i inne słodycze. Spróbujcie!

Ul. Ciemna 4

Smacznego!