Limoni
Lodziarnia pod włoskim szyldem działająca od 1952 roku. Fantastyczne smaki, tradycja i łatwa dostępność – znajdziecie ich w aż dziewięciu punktach lewobrzeżnej Warszawy. W ofercie również lody dla psów (o smaku banana i borówki), jadalne również dla ludzi.

 

Na końcu tęczy
Położona przy Placu Zbawiciela lodziarnia to dość świeża sprawa – lokal początkowo funkcjonował pod nazwą „BEIGE”, a otworzył się latem 2016 roku. Z końcem sezonu zaliczył krótką przerwę i zmianę nazwy, a dziś, zabiera na koniec tęczy tłumy zadowolonych gości. 

 

Melody – naturalne lody
Gofry bąbelkowe to hit nadchodzących wakacji – z reguły dodaje się do nich jakieś tam lody (zwykle z automatu), bitą śmietanę (z puszki), sosy, owoce, posypki. A teraz zamieńcie sklepowe elementy na szczere, domowe, naturalne. Pycha! Szukajcie przy ul. Francuskiej i Al. Jana Pawła II.

 

Jednorożec
Jedna z kreatywniejszych lodziarni jakie znamy. Młody zespół = świeże pomysły, tak też każda porcja lodów poza wafelkiem, w którym się znajduje, posiada również drugi, mniejszy. Uzyskana w ten sposób kolorowa kompozycja z rożkiem na wierzchu przypomina jednorożca. Takie proste, a cieszy. Ul. Narbutta

 

Ulica Baśniowa
Taki wybór, że mucha nie siada. Są klasyki, wykwintne zestawienia i ciekawe połączenia. Już w pojemnikach wyglądają obłędnie i uwierzcie, ciężko jest stąd wyjść z jedną porcją. W ofercie zawsze na stanie lody wegańskie. Żoliborz, Al. Wojska Polskiego 41

 

Kuncer – lody autorskie
Jedne z najlepszych lodów na Bródnie, a wbrew pozorom, konkurencje mają dużą. Wymyślne smaki, miał obsługa, i ta łyżeczka z próbką. Polecamy fiołek z bezami, różę z białą czekoladą i solony migdał. Znajdziecie przy Parku Bródnowskim, w bloku przy ul.Rembielińskiej

 

Tłusty Kotek
Jest tłusto, moi drodzy! Tłusta śmietanka, żółtka i mleko. Tradycyjnie wyrabiane, w pełni naturalne, lekko ciągnące i pyszne! Złapała Cię drobna ochota, a nie możesz się zdecydować? Weźdwa smaki w jednej porcji, bo wolno. Ul. Hoża i ul. ZWM 9

 

N`ice Cream Factory
Tutaj cały proces powstawania lodów śledzisz od początku do końca. Jest to możliwe dzięki technice zamrażania ciekłym azotem. Smaków mnóstwo, w tym warianty wegańskie. Dodatkowym atutem jest położenie – Centrum, przystanek Foksal

Sprawdź też: Lody wegańskie Warszawa


Chop Chop – Lody Tajskie

Maszyna sprowadzona z Tajlandii, sprawne ręce i świeże składniki – tyle wystarczy, aby otworzyć własny interes. Żartowaliśmy, to tak naprawdę bardzo wiele. Ale jeśli jeszcze nie próbowaliście zwiniętych w ruloniki, przyrządzanych w kilka sekund lodów – czas najwyższy. Możecie spotkać wszędzie – nie mają stałej miejscówki.

 

Falafel Bejrut / Vegestacja
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć lodów roślinnych. My nie wyobrażamy sobie kuchni wegańskiej bez knajpy Falafel Bejrut. Tak się składa, że zjecie tu również lody, nie byle jakie w dodatku – wytwórcą jest Vegestacja. Jest pysznie! Nowolipki i Piękna.

 

OMNOMNOM

zdjęcia pochodzzą z fanpage opisywanych restauracji