Przepis na schabowego spisano dopiero w 1860r. Oryginalnie wykorzystywano kawałek schabu wieprzowego, koniecznie z kością, rozbijano go na cienki plaster, następnie przyprawiano solą i pieprzem, obtaczano w rozmąconym jajku i bułce, by na koniec usmażyć na maśle lub smalcu. Od tej pory zmieniło się jednak to, że o schabowego z kością raczej ciężko, a w niektórych domach namacza się mięso w posolonym mleku. 
Przed Wami lista najlepszych schabowych w stolicy!


Bar Mleczny Rusałka
Bo po najszczerszą lokalną kuchnię trzeba się wybrać do lokalów sygnowanych jako „bary mleczne”. Najsmaczniej karmią z kolei te, które prosperują już od kilkunastu lub kilkudziesięciu lat, gdzie Pani za ladą nosi biały czepek a wystrój żywcem wyjęty jest z czasów PRL-u. W Rusałce ściany zdobi boazeria, a talerze logo „Społem”. Tutaj zjecie najtaniej, do syta i naprawdę pysznie. Wiecie, tak jak gotowała babcia. Do zestawu koniecznie kompot lub czarna herbata! 
Ul. Floriańska 14

zdjęcie pochodzi z fanpage Food By Warsaw

 

MoMu
Jeżeli liczysz na tradycyjną formę podania: kotlet, ziemniaki, surówka, to w pierwszym odczuciu możesz się rozczarować. W MoMu kuchnia polska jest elementem wyjściowym do własnych interpretacji. Tutaj schabowego zjecie, owszem – zbitego na idealną grubość, w niezbyt grubej panierce (ale wciąż obecnej) w formie… burgera! Tak kochani, może to brzmieć dziwnie, ale uwierzcie, naprawdę warto. Kajzerka, mizeria, pieczarki, sos tatarski i natka pietruszki. Pycha!
Ul. Wierzbowa 9/11

 

Schabowy (zdjęcie w tle)
To się nazywa wąska specjalizacja. Jak po nazwie widać, tutaj specjalizują się właśnie w gwieździe tego artykułu. Wszystkie schabowe przyrządzane są z plastrów schabu z kością. Znajdziecie tu opcję klasyczną, z wieprzowiny złotnickiej i z mangalicy. Podaje się je tylko z surówką, ale jeśli macie ochotę, można dokupić ziemniaki tłuczone, z wody, lub frytki. W ofercie dodatków znajdziecie również mizerię, zasmażaną kapustę czy ogórki kiszone. Pycha! 
Ul. Obrzeżna 1

Zobacz też: Święto sztuki koktajlowej!

Honest
Honest to restauracja położona w ścisłym centrum miasta. Otoczona ze wszystkich stron przeszklonymi wieżowcami i nowoczesnymi restauracjami specjalizującymi się w kuchniach z najodleglejszych zakątków świata, radzi sobie świetnie podając uczciwe jedzenie, takie, jakie Polacy lubią najbardziej. Polujcie na schabowego – chrupiąca panierka, mięso doprawione jak trzeba i smak, jaki pamięta się z dzieciństwa. Warto!
Ul. Twarda 42

 

Lokal Vegan Bistro
Drodzy Weganie, nie czujcie się poszkodowani, dla Was tez się coś znajdzie (jeśli w ogóle postanowiliście otworzyć ten artykuł). Dobrze wiecie, że ze składników, które zawiera wasza dieta można wyczarować cuda-wianki. Znalazło więc miejsce i na schaboszczaka. Jest niedrogo, uczciwie, a smak – naprawdę zbliżony. Trochę przekornie w pierwszym zdaniu zwróciliśmy się do roślinożerców – halo halo, prawdziwy fan schabowego spróbuje każdego wariantu. KAŻDEGO! Nie pożałujecie.
Ul. Krucza 23/31

 

No to co, niedzielny obiadek w środku tygodnia?

Zdjęcia pochodzą z fanpage (lub insta) opisywanych restauracji i barów.