Sernik z tofu, bita śmietana na mleku roślinnym, kruszonka bez jajek – nie mówcie o tym babci, bo jeszcze coś jej stanie… Wegańskie słodyczy różnią się smakiem od swoich pierwowzorów bardzo delikatnie, a często są znacznie od nich zdrowsze. Może więc przekonasz się i Ty, wszystkożerco? ;)


Atelier Smaku
Atelier Smaku to restauracja prowadzona przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, których możecie kojarzyć z programów telewizyjnych i książek. Poza wspólnym gotowaniem projektują, szyją, stylizują i ubierają. Małżeństwo niezwykle kolorowe, pełne pasji i miłości. Poza knajpą, która ruszy w połowie czerwca, posiadają również food trucka, a w menu same wegańskie, bezglutenowe propozycje: ciastka, babki, puddingi, naleśniki a poza tym, wiele innych, wytrawnych opcji. Zajrzyjcie!
Lokal: ul. Botymska 26, Foodtruck: tył Pl. Górnośląskiego / Gdynia

 

I Krowa Cała
Jak sama nazwa wskazuje, tematem przewodnim knajpy są burgery. Nie da się ukryć, to im naprawdę dobrze wychodzi, szczególnie polecamy opcje grzybową (jeśli macie ochotę na coś wytrawnego przed deserem). Słodycze się u nich zmieniają i bardzo dobrze, ale słuchajcie, jakie one są pyszne… W życiu nie spodziewalibyśmy się czegoś takiego po burgerowni. Pączki, lody, muffinki, kruche ciasta, czyli tak naprawdę wszystko, czego spragnionej cukru duszy potrzeba. Sprawdźcie!
Ul. Dworcowa 11 / Gdynia

Sprawdź też: Wegańskie lody w stolicy

 

Bio Piekarnia Ziarno
Zapraszamy wszystkich fanów jedzeni organicznego na poranny spacerek po pieczywo właśnie tutaj. Pachnące chleby, chrupiące bułki i wypieki, na których widok ślinianki przyspieszają produkcję. Nie wszystko jest co prawda wegańskie, ale z czystym sumieniem stwierdzamy, że co najmniej połowa dostępnych każdego dnia pyszności to opcje stuprocentowo roślinne. Zjedzcie na miejscu w towarzystwie kubka pysznej kawy lub zabierzcie do domu. Opcje się nie wykluczają