Kuchnia bałkańska słynie z obfitości i aromatyczności. Do wzmacniania smaków używa się przypraw charakterystycznych dla Półwyspu Bałkańskiego – czubricy, dżodżenu i rozmarynu. Jeśli chodzi o mięso, najczęściej korzysta się z wieprzowiny i baraniny. Bardzo popularne jest pieczenie na ogniu i potrawy jednogarnkowe. 


Balkan Bistro Prespa
Niewielki, niepozorny lokal położony tuż przy myjni samochodowej i sklepie zoologicznym. Nie dajcie się zwieść pozorom! Wieczorami ciężko tu o wolny stolik. Szaszłyki, pulpeciki, łosoś, grillowane mięso, gulasze, burgery i zupy – a wszystko pełne autentycznego, bałkańskiego smaku, aromatu i w całości ze świeżych składników. Porcje nie do przejedzenia, niewysokie ceny i fantastyczna obsługa uczyniły to miejsce kultowym na bródnowskiej mapie kulinariów. Ps. Bistro przyjazne zwierzakom!
Ul. Rembielińska 15


 

Banjaluka
Ten kto jeszcze nie był, niech żałuje, a najlepiej od razu wsiada na rower i gna na Śródmieście. Tu jest pysznie! Musicie spróbować zestawu bałkańskich przekąsek, a wśród nich: hummus, pasta z białej fasoli z czubrycą, podwędzana szynka, bułgarskie salami, oliwki, marynowany ser, ajvar, kajmak, faszerowane papryczki i wiele innych. Z resztą, cokolwiek innego zamówcie, wyjdziecie zadowoleni. Fantastyczny klimat, niebanalny wystrój i częste promocje. Mniam!
Ul. Szkolna 2/4


Zobacz też: Warszawskie eko-targi

Mały Belgrad
Kolejny kameralny lokal o rodzinnym charakterze. Menu bardzo szerokie, znajdziecie tu m.in.: tradycyjne cevapici, karnacze, faszerowane bakłażany, wątróbkę po serbsku, pieczonego pstrąga i lutenicę, czyli pastę z czerwonej papryki. Dodajcie do tego domową, wypiekaną na miejscu bułkę, bułgarskie tzatziki i wino a na pewno wyjdziecie zachwyceni. Restauracja położona jest na Ursynowie. Polecamy zarezerwować stolik!
Ul. Belgradzka 4


 

Bałkańska dusza
Bardzo rodzinna atmosfera i wyjątkowo ciepła obsługa od wejścia przeniosą Cię w bałkański klimat. Mają tu przepyszne mięsa prosto z grilla i rewelacyjne zupy (tzw. ciorby). Skosztujcie comberków jagnięcych, grillowanej dorady i fasolki po serbsku, koniecznie w zestawie z domowym winem i chlebem wypiekanym na miejscu. Dają tu również pyszną, ociekającą miodem baklave. Lokal usytuowany jest na warszawskim Targówku. 
Ul. Kanałowa 6

Bałkański Kocioł
Wychodzi na to, że Ursynów za Bałkanami tęskni najbardziej! To już drugi lokal z tej dzielnicy w naszym zestawieniu. Tutaj nie tylko zjecie pyszne jedzenie z biesiadowego półwyspu, ale również wysłuchacie muzyki w klimacie na żywo. Koncerty są bezpłatne, a posiłki – bezbłędne. W menu pierożki z baraniną, panierowane kalmary, grillowany ser halloumi i jogurt grecki z owocami. Dużo mięsa, ognia i alkoholu. Po bałkańsku!
Al. KEN 88

 

Na zdrówko!

Zdjęcia pochodza z oficjalnych fanpage opisywanych restauracji.